HUH11
fre 9 december 2022 18:30–01:00

Heaven Up Here Festival – 11 år av indie!

HEAVEN UP HERE FESTIVAL

11 år av indie!

Indieklubben och popinstitutionen Heaven Up Here fyller elva år. Därför ställer vi till med ett födelsedagskalas som födelsedagskalas är bäst, nämligen festival. Fem handplockade band – några av scenens just nu bästa – förgyller kvällen. I godispåsen hittar vi bland annat en rykande färsk Stockholmskvintett beståendes av välkända pop- och rockmusiker, norska experimentella postpunkare till jokrar som älskar improvisation och så giganterna Makthaverskan. Dessutom DJar indielegendaren Martin Hanberg från kultbandet Vapnet (så nära en återförening man kan komma?) och så ger poeten och nationalskalden Elis Monteverde Burrau svaret på vad som egentligen “är indie”. Allt till ett traditionsenligt snällt pris: 200 kr. Vi kan knappt bärga oss. Ses på Melodybox 9 december!

☆☆☆


Heaven Up Here Festival arrangeras i samarbete med Kulturrådet, PULS Nordisk kulturfond, Studiefrämjandet, Svensk Live - Indiego och med stöd av Stockholms stad.

Makthaverskan

Makthaverskan slog ner som en bomb i indiesverige när dom debuterade 2009. Det var längesen något lät så oslipat och rått men samtidigt så självklart, okonstlat och ärligt. Det var bara ett gäng ungdomar, då endast 15-17 år gamla, som gjorde exakt den musiken dom ville göra.

Sedan dess har dom gått från klarhet till klarhet, och i och med deras andra album 2013 som släpptes över hela världen, har dom även fått internationell uppmärksamhet, särskilt i USA där dom gjort två omfattande turnéer och blivit hyllade på dom viktigaste musiksidorna som Pitchfork, Stereogum och NPR. Men även i Sverige har det gått väldigt bra, med spelningar på i princip alla stora popfestivaler, inkl Way Out West, Emmaboda, Hultsfred, Arvika, Knarrholmen, Storsjöyran etc. Nu är dom äntligen tillbaka med sitt fjärde album "För allting”, och dom låter bättre än någonsin.

https://open.spotify.com/artist/57MIstrTi3Sw9J9yJybN0E...

fucales

Jokerne i fucales overrasker alltid. Med utallige konserter bak seg, et fritt og utforskende lydbilde og inspirasjoner som Sonic Youth, Black Midi og Mitski, er dette kanskje Skandinavias mest eksplosive band. fucales består av fire musikere i alderen 19-23, som i høst spiller sin 50. konsert når de avslutter turné i Berlin.

Bandet som passer inn på Borealis (2020), Camp Øya (2021) og som komponister til en utsolgt stumfilmkonsert (2022), har i år vært timevis i studio. I oktober kom låten “Cream” på Eget Selskap, som oppfølger til deres debut-EP “Deep Under”.

https://open.spotify.com/artist/4D3hr1tZEprSrVFzWaZIYn...

Typical Girls

Typical Girls är en poptrio som består av medlemmar från Westkust, Makthaverskan och Agent Blå. De gör acid-doftande pop och har hittills släppt två 7” singlar som avhandlar ämnen som najs killar, olycklig kärlek och att vara full. Tillsammans tar de vid där den dansanta 00-tals indien, med band som The Embassy i fronten, verkade. Kanske är de Sveriges just nu mest roliga och intressanta band.

https://open.spotify.com/artist/0egdvqL66v1AaEU2y6KdII...

Mathilda Brink

Göteborgsbaserade Mathilda Brink, ursprungligen från Uddevalla, har trätt fram som en av Sveriges mest intressanta unga artister som hyllats av bland andra GAFFA, Dagens Nyheter, Nöjesguiden och GP samt mötts av jämförelser med artister som Angel Olsen, och även delat scen med band som Slowgold, HOLY och Dolce.

2019 anlände Mathilda Brinks debutalbum “Maestro” som spelats in tillsammans med producenten Thomas E. Frank från Den Stora Vilan, en 10 spår lång samling låtar som visar upp Brinks låtskrivarhantverk vilket ledde till nomineringar hos SKAP och Manifest. På “Maestro” möter influenser från visa och grunge, folkrock och indierock Brinks unika sångröst, ett möte mellan klassiskt och modernt i en personlig tappning. Just nu jobbar Brink på uppföljaren som är att vänta under 2023 och i våras kom dubbelsingeln "Tusensköna" / "Har du råd".

https://open.spotify.com/artist/00E6MOSG0Vb16K7nzsRoi9...

Nära döden

Nära döden bildades av fyra vänner som gillar att skriva ängsliga låtar ihop – och i mötet mellan punk, indie och rock på svenska kan man göra just det. Den 2 december släpper bandet singeln “Hur är det fatt?”. En låt om längtan och förlust. “Hur är det fatt?” är den första singeln från deras kommande debutalbum som släpps i vår på Septembernatt. Musiken för tankarna till band som Hanna Hirsch och Eter, ett giftermål av ösig punkpop och ärliga, inte sällan trallvänliga, texter. Medlemmarna har sina rötter i band som Randiga Rut, Harpun, Gluer och KNASH, en blandning som återspeglas i musiken. Den 9 december gör Nära döden sin allra första spelning på Heaven Up Here Festival.

DJ: Martin Hanberg (Vapnet)

Indielegenden Martin Hanberg (Vapnet/Sibiria/Hospitalet) kommer spela musik från 90-talet + musik som låter som att den är från 90-talet.

Elis Monteverde Burrau mini TED-Talk om “indie"

Den självutnämnda nationalskalden och trojanska croonern Elis Monteverde Burrau har tidigare parafraserat Galaxie 500 i diktsamlingen “6 juni och solen” och skrivit om Sparklehorse i debutromanen “Karismasamhället”. Han är aktuell med Harmony Korine-pamfletten “LATE SHOW” samt Reed/Cale-tolkningen “Den stil som krävs” (”finns på Spotify”), och beskriver sig för tillfället som "en monacosvensk som bor i Hägersten”.

EMB kommer någon gång under kvällen hålla ett minimalt och ambivalent anförande om indie ("max 3 minuter, jag lovar!"), ett begrepp han är kärleksfullt kluven till, eftersom han växte upp mitt i det och fortfarande inte vet vad det är.

https://open.spotify.com/artist/3bHk0T3Xr4diNuXtNB5LRY...