Heaven Up Here har fyllt 13 år och blivit tonåring. Vi ställer till med en extravagant jubileumsfest i festivalskrud! Ett ordentligt program, vårt kanske mest omfattade någonsin, presenteras bit för bit. Det blir en helkväll med föräldrafritt, festligheter och överraskningar – sådant som hör födelsedagar till.
Kvällen bjuder på några av de mest intressanta band och artister vi känner till just nu. Pop, indie och spännande kulturmöten för hela slanten. Traditionsenligt pampigt program till facila priser. Välkommen på årets stora fest!
Väskor är tillsvidare tillåtna på Heaven Up Here's arrangemang.
Arrangemanget genomförs med stöd av Stockholms stad och Kulturrådet och sker i samarbete med Sensus studieförbund.
Klara Goliger
Redan när Klara Goliger debuterade med albumet ”The Piano Chair” (2022) mötte vi en artist som kommit långt i sitt uttryck – Göteborgs-Posten menade att albumet höll “en närmast sensationellt hög nivå”. Många har undrat vad som skulle bli nästa steg för den egensinniga artisten från Göteborg som jämförts med både Fiona Apple och Regina Spektor. Nu återvänder Goliger med ny musik, där hon förädlar det som fanns på debuten, som infallsrika arrangemang och lekfullhet, och utvecklar samtidigt nya sidor i produktion och låtskrivande. Klara Goliger är chosefri, orädd och omfamnar en lång rad spretiga influenser utan att låta som någon annan.
Albumet ”Words”, som släpptes den 8 november via ORCA Sounds, kretsar mer eller mindre kring ordens betydelse. Precis som “The Piano Chair” är “Words” inspelat i den legendariska Music-a-Matic-studion i Göteborg tillsammans med ett stort gäng musiker. Goliger har själv skrivit, arrangerat, spelat in och producerat albumet.
”Words” (2024) har redan hunnit lovordas av landets kritikerkår. Göteborgs-Postens Johan Lindqvist menar att ”inte sedan Jens Lekmans genombrott har något så egensinnigt och älskvärt kommit från Göteborg” och Sydsvenskan kallar titelspåret ”ett ode till ett poetiskt förhållningssätt”. Även singlarna som föregick albumet har uppmärksammats på många håll – inte minst duetten ”Like a Window” som framförs tillsammans med Christian Kjellvander. Goliger medverkade även som artist i SVT:s litterära program Babel inför albumsläppet.
7ebra
Malmöbaserade 7ebra är tvillingarna Inez och Ella som så länge man kan minnas spelat musik ihop. Inez spelar gitarr och sjunger, Ella spelar keyboard, orgel och Mellotron samtidigt som hon med fötterna kontrollerar samples – allt detta medan båda sjunger kusliga melodier på ett sätt bara tvillingar kan. Resultatet är vackert men punkigt, minimalistiskt men storslaget.
Duon startade som Inez soloprojekt innan systern Ella tjatade om att få vara med och lägga lite stämmor, piano och melodier på Inez verk. Inez stretade länge mot men gav till sist med sig då det var dags för första spelningen och Inez insåg att det inte skulle vara så roligt att göra spelningen själv. Spelningen ägde rum på klassiska Tambourine Studios och var starten på något nytt – inte bara då 7ebra nu var en duo utan även då Tore Johansson, producenten bakom indieklassiker som Franz Ferdinands första album och The Cardigans, fick upp ögonen och öronen för den magi som skapades. Tore frågade om 7ebra ville spela in ett album med honom och de tvekade inte en sekund.
Debutsingeln “If I Ask Her” släpptes hösten 2022 via det Stockholmsbaserade skivbolaget PNKSLM Recordings. Redan innan släppet hade bandet hunnit öppna för både bob hund och The Dandy Warhols och gjort sina första spelningar i Storbritannien. I maj 2023 anlände det efterlängtade debutalbumet Bird Hour som hyllades av bland andra Pitchfork, Clash, DIY och The Line of Best Fit samtidigt som bandet tillbringade året på turné runtom i världen med spelningar på bland annat SXSW, Way Out West, End of the Road, The Great Escape och Eurosonic.
7ebra har turnerat med vitt skilda akter så som Arab Strap, Future Islands, Teleman och Paolo Nutini. I somras släppte bandet sin senaste dubbelsingel “Normal Song” / “Daybreak”, samtidigt jobbar de på sitt kommande andra album. I mitten av november åker bandet på sin första Japanturné och kort därefter spelar de på Heaven Up Here’s 13-årsjubileum.
Clara Ziegler
Artisten Clara Ziegler förtrollar med en röst som kombinerar skir intimitet med kraftfull klarhet och en stark närvaro på scen. Hennes spelningar är stämningsfulla och harmoniska, ofta med en nästan meditativ atmosfär. En inbjudan att ta ett andetag.
Zieglers andra EP ”These are the Good Days” släpps den 22 november i eget regi och bjuder på ett stort och melankoliskt sound. Inspirationen är hämtad från bland andra Susanne Sundfør och Sufjan Stevens. I produktionen har tyngden legat på att skapa en känsla av luft och rymd, med särskild uppmärksamhet på de högre frekvenserna. Vilka element som ska eka och ge låtarna deras storhet har noggrant utforskats – vare sig det är en stålsträngad gitarr, en orgel eller ljudet av vindens sus i trädens löv.
Clara Ziegler debuterade med EP:n ”Family and Friends” (2019) och har sedan dess släppt en handfull singlar, som ”Soft” (2022) och ”Give Me Quiet” (2023), samtliga släppta independent. Ziegler är musiker och musikproducent med en bakgrund i Umeås indiescen. Hon spelar i indierockbandet Kungens Rider och har ett nära samarbete som producent till artisten Viola Martinsson.
”Drömliknande produktion med mjuka gitarrer och synthar till en behaglig och luftig sång. (…) Det är som att befinna sig i en skog medan man lyssnar på ’White Flowers At Dusk’.” – Popmuzik.se
Poesi: Emilia Hasselquist Langefors
Emilia Hasselquist Langefors är poet, författare och biologifilosof, bosatt i Malmö. Våren 2025 kommer hennes debutdiktsamling ”Jämte grönet” på 20TAL BOK och våren 2026 kommer nästa diktsamling på Albert Bonniers förlag. Poesi, prosa och essäer finns att läsa bland annat i Pralin Magasin, Populär Poesi, L’amour La Mort och Ordkonst. Poesidramat ”Jag har hatat lite saker i tur och ordning(…)” släpptes på Fame Factory 2023 och finns att ladda ner gratis som pdf. Hon skriver om allt hon är besatt av, vilket tyvärr eller tack och lov är outtömligt. Ofta om närhet och distans. Ofta om instängdhet och gränslöshet. Ibland bara dumheter.
Patrick Stanelius (Den flygande jukeboxen) "Om indie"
Patrick Stanelius är hjärnan bakom den musikorienterade intervjupodden Den flygande jukeboxen, där låtvalen fungerar som samtalsrubriker. Flera av poddens gäster har även stått på Heaven Up Heres scen.
Patrick växte upp i en miljö och en tid där typiska indiemarkörer var tighta jeans och ett väldigt specifikt gitarrsound. Nuförtiden är han mer intresserad av indiens inre attribut, och kommer att dela med sig av berättelsen om en febrig DIY-oddyssé som ägde rum under mp3-bloggarnas peak-år. Det handlar om indiens kraft att förflytta, kanske inte berg, men definitivt människor.
Konst: Sara Millak
Sara Millak har en kandidatexamen i fri konst från Umeå konsthögskola. Hon inspireras av naturen och dess cykliska förlopp. Målningarna övergår från ett varande till ett annat när de klipps upp och sammanfogas i nya kompositioner.
”Saxen är det perfekta redskapet, en glänsande trollstav med precis skärpa. Det enda vi kan vara helt säkra på är att allting förändras och allting förvandlas, likt ägget till sin omelett, likt larven till sin fjäril. Och när jag blundar ser jag ridån gå upp. En öde ö och dess förvildade blommor i strålkastarljuset.”
Konst: Emma-Lisa Henriksson
Emma-Lisa Henriksson från Umeå är illustratör och formgivare, utbildad på Konstfack och Kvarnby Serieskola. Hon har tidigare gjort grafik för Heaven Up Here. Hennes konst kännetecknas av uttrycksfulla karaktärer, några av dessa tar hon med som gäster till kvällen. Kanske följer någon med dig hem?
DJ: Sara-Märta Höglund
Sara-Märta Höglund älskade svensk indie och skramliga gitarrer innan du var född. Under ett drygt decennium har hon tvingat sin smak på intet ont anande radiolyssnare, dagstidningsläsare och klubbesökare, t ex som en tredjedel av dj-trion Velocity Girls. Efter ett uppehåll på väldigt, väldigt många år kommer tant tillbaka med pophjärtat högt. Räkna med dålig hållning och god stämning.