heaven-up-here-2018-06-08-affisch
fre 8 juni 2018 19:00–03:00

Steso Songs & Görans Ljusteori

Arrangemanget görs med stöd från Stockholms Stad och i samarbete med Studiefrämjandet och Svensk Live.

Steso Songs

Steso Songs släpper sitt nya album “34”, den 18 maj, åtta år efter debutskivan “Now It's Dark”. Precis som tidigare är det pianobaserade låtar med vackra melodier och mörka, djupt personliga texter, bland annat om hur det är att bo vid riksväg 34... Skivan släpps på vinyl, svart som Smålands mörker, och finns såklart att köpa under kvällen.

Steso Songs, eller Karolina Stenström, som hon egentligen heter, slog igenom med sin debutskiva Now it's dark 2010. Skivan hyllades för sina trallvänliga och söta melodier med nattsvarta texter om självskadebeteende, bottenfrusna relationer och dåligt mående.

Festivalspelningar, TV-framträdanden, intervjuer följde i rask takt. Senare samma år kom två fullängdsskivor med den kortlivade duon Psykakuten, där hon var en av två medlemmar.... och sedan blev det tyst. Det som hände var att Karolina Stenström fick barn, separerade och flyttade hem till det Småland hon från början kom ifrån. Där hon började på helt ny kula, publicerade lite dikter här och där, blev redaktör för kulturtidskriften Det Grymma Svärdet, där hon fortsatte skriva prosa och annat, och även kunde ge ut lite mer avantgardistiskt musikmaterial på de kassetter som följde med vissa nummer av tidskriften. En kassett-EP med Steso Songs kom 2014, och två Steso-fanzines med tillhörande digitalt släppta soundtrack ett par år senare.

Nu har äntligen stunden kommit för att ge ut en uppföljare till debuten: 34. Det är en skiva som, precis som debuten, värkts och kämpats fram under flera års tid. Som tidigare är det pianot i fokus och vackra melodier parade med mörka, djupt personliga texter. Föräldraskap, uppbrott och en nära väns bortgång är erfarenheter som smugit sig in i texterna och försett hennes palett av teman med ännu fler mycket mörka färger.

Görans Ljusteori

Tänk dig allt bra du hör från Stockholms indiescen hela tiden. Tänk dig ett till band som också är ganska bra.

Görans Ljusteori är fyra lipsillars krigsföring mot en ständigt gnagande känsla av otillräcklighet. Kändisar och känslor besjungs i energiska hockeykörer. Melodiösa slingor omsluter varsamt bekännande texter. Allt ramas in av snor och snörvel.

Alla hits4kids från kommande debut-EPn "Sommarens Plågor" utlovas och mer därtill. Det kommer bli helvilt!

Sagt om Görans Ljusteori:

"När ska ni byta namn?" "Va?" "När ska ni sluta med det där tramset?" "Världsklass!"