Heaven Up Here 2019-11-30
lör 30 november 2019 20:00–01:00

Stilla Havet & Majorelle Blue

Stilla Havet

Lagom till Novotons 15-årsfest släpptes Stilla Havets andra album som Elias beskriver så här: ”’Brinnande horisont’ är ett kondensat av känslan när livet rinner mellan fingrar som spärrats upp för att försöka fånga drömmar och lycka. Det är tyvärr en feeling som är rå och kall.”

Hyllade debutalbumet ’Början på ett slut’ följdes upp i höstas med Pyongyangtriologin, en EP framdriven några intensiva dygn, under atombombshot, i Nordkorea. Sen landade Stilla Havet tillbaka i vardagsmelankolin på Ringvägen och tvingades ta tag i spruckna läppar och relationer, tomma drömmar och de sociala mediernas självbedrägeri. Jakten på nya känslor, och omvärldens tvång att slipa ner alla starkare förnimmelser än lättnaden över att allt ännu inte krossats, krockade och resulterade i stoffet ’Brinnande horisont’ bygger på.

”För femton år sen satt August och jag i en ockuperad lägenhet i Gomel och slevade i oss svampsoppa på väg till en hemlig punkspelning i en vitrysk fabrikskantin tolv mil från Tjernobyl. Vi var lika livrädda för säkerhetstjänsten som för uransvampen. Idag har kärnvapenhoten och atomkraftens vålnader vaknat igen, som skuggor över våra liv och våra barn är fjärde generationen som fötts med cesium i benmärgen.”

Man hör Reagans stjärnornaskrigs-lasrar i skivans syntar, och jobbpendlandets monotoni i rytmerna. Melodram är en del i livet och Stilla Havet smälter samman det där, en legering som ger hopp i natten och i den karga morgontimmarna.

’Brinnande horisont’ blir Stilla Havets andra LP och fortsättning på bandets utveckling mot ett uttryck som fångar samtidens elektroniska mörker, 80-talets dramatik och popmusikens tröstande melodier. Suicide’s kemiska New York-rytmer och Indochine’s frankofona kolonialpanik landar på ett kaosigt Madchesterdansgolv när Stilla Havet gör bokslut över sakernas tillstånd. Albumet är producerat av Stilla Havet och Daniel Fagerström.

Majorelle Blue

Precis när du trott att sommaren var helt slut, så släppte Malmöbandet Majorelle Blue sin EP ”Forever etc.” som får dig att tänka på slöa semesterdagar, leriga festivalkonserter och en trasig högtalare på stranden. Musiken är indiepop i avspänd styrka med inspiration från garage, lo-fi och shoegaze. Texterna rör sig fritt mellan vardag, sarkasm och ofiltrerat näckande och berör allvarliga ämnen med en komisk touch.Melodierna kommer du att tralla på i veckor efter att du gått hem från spelningen.

Majorelle Blue föddes ur resterna av musikprojektet Kiss Me Stupid som efter tio år började kännas som en tvångströja. Nu har de bytt tvångströja mot en löst sittande t-shirt, som du kan se svettas på Landet vid Telefonplan 30/11, där de kör sin första spelning i Stockholm. EPn ”Forever etc.”, med låtar som Dudes, Forever naive och Dont have time to be your boyfriend släpptes i september på Spotify, Soundcloud och Bandcamp.